Curry (100g)
Gramatura: 100g
Kraj pochodzenia: Indie
Skład: kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, gorczyca, kolendra, chili, kurkuma, liść laurowy, liść curry, czosnek, goździk, anyż, mąka kukurydziana, sól
Ojczyzną curry są Indie, jednak to Anglicy rozpropagowali je na świecie. Nazwa wywodzi się od słowa "kari", które w języku tamilskim oznacza "sos". Na Zachodzie bardziej znane w formie sproszkowanej mieszanki przypraw, rzadziej w formie pasty (z dodatkiem oliwy lub masła ghee). W jej skład wchodzi od kilku, do nawet kilkudziesięciu przypraw. Są odmiany bardziej i mniej pikantne. Głównym składnikiem jest oczywiście kurkuma, nadająca charakterystycznego koloru, oprócz tego pieprz czarny, kolendra, często też kozieradka i inne.
Przyprawia się nim przede wszystkim dania mięsne - cielęcinę, baraninę, drób i ryby, ale sprawdza się także doskonale przy daniach jarskich.
Uwagi: Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w miejscach suchych i bez dostępu światła.
Produkt nie zawiera glutenu. Jednak w związku z wykorzystaniem na terenie zakładu konfekcjonującego mąki pszennej (zawiera gluten), gorczycy i selera produkt może zawierać śladowe ich ilości. Tym samym deklarujemy, iż firma podejmuje działania zapobiegawcze związane z zapobieganiem zanieczyszczeniu alergenami używanymi w zakładzie. Są to m.in.: czyszczenie linii, szkolenia pracowników i właściwa kolejność konfekcjonowania tak, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
Polecamy także:
- Cena:5.00zł
- Cena:5.00zł
- Cena:4.00zł
- Cena:3.50zł